Greșeală colectivă

În seara de vineri, 30 octombrie au scăpat de sub control mai mult decât flăcările din clubul Colectiv din București. Au scăpat de sub control spiritul religios, spiritul soldiar și nevoia de a găsi vinovat pe oricine.

În primul rând, ceea ce scriu aici îmi asum în totalitate și aveți tot dreptul să închideți fereastra în orice moment în care considerați că nu vă place ce citiți.

Acest incendiu a fost „opera de artă” a mai multor instituții/persoane care nu și-au făcut treaba sau nu i-a interesat să-și facă treaba și trebuie să înțelegem că nu este un singur vinovat ci este un caz clasic de tipul: patronul s-a „descurcat” ca în România, iar inspectorii s-au descurcat și ei. Era doar o chestiune de timp până acest joc de domino urma să producă o tragedie. NU, nu a fost nici Halloweenul (serios, numai de ăsta vă mai puteați lega), nici Oprea și nici vreun satanist.

Nu se putea pune problema sub forma „dacă va avea loc o tragedie”, ci „când va avea loc”, pentru că situația și mentalitatea românească de „merge și-așa” a permis toată asta. Iar acest eveniment a fost doar prima piesă dintr-un puzzle social ce se rezolvă încet-încet.

Reacția religioasă este reacția tuturor celor care cred tot ce citesc pe internet, cred tot ce zice Preaînaltulfericitulbogatulauritul Daniel și nu au de gând nici în ruptul capului să verifice informațiile dintr-o sursă care lucrează doar pe interese. Aceasta este categoria de oameni care s-a legat de muzica rock, dar și de Halloween și care nu înțelege ce reprezintă cu adevărat fiecare în parte. Mesajul meu pentru voi este: ascult rock (n-ați ieșit încă de pe postarea mea?). Nu, muzica rock nu este satanistă, nu instigă la violență și nu reprezintă un motiv pentru care aproximativ 50 de oameni să moară, iar legat de Halloween «sărbătoare păgână»… Să vă amintesc de originile Crăciunului?

Oamenii tânjesc să găsească un vinovat – ba patronii, ba inspectorii, ba firma care a pus artificiile, ba trupa, etc. Problema este că puțini s-au gândit inițial că poate au toți câte o parte din vină și ar cam trebui toți trași la răspundere… Ei bine, s-au cam prins, pentru că după cele 3 zile de doliu național, România a ieșit în stradă, dar despre asta voi vorbi în alt articol. Până atunci, însă, să încercăm să înțelegem că toate detaliile legate de Colectiv se încearcă a fi mușamalizate, nu am mai auzit de vreun număr oficial de morți în ultimele 2 zile (cică s-a ajuns la 32), numărul morților e mai mare decât cel oficial, răniții tot în stare gravă sunt, iar toate astea pentru că ultima piesă din prima parte a jocului de domino a căzut.

Dar, ca și în filmulețele de pe Youtube, jocurile mari de domino au mult mai multe piese…

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.