Admitere ACS (2018)

Generale

Ai decis să (îți condamni viața și să) vii la Facultatea de Automatică și Calculatoare? Felicitări! Și eu și colegii mei am fost acolo 😀 . Deși pentru unii pare imposibil, și noi, studenții ACS (dar, mai ales, voluntarii LSAC) avem viață dincolo de facultate și vrem, cu această ocazie, să vă ajutăm să aveți și voi viață înainte și, mai ales, după admitere.

Aici, în secțiunea Generale voi oferi informații de ordin general, resurse, site-uri utile și alte lucruri (voi actualiza pe parcurs această listă.

 • Admitere UPB – admitere.pub.ro – Aici găsiți TOATE informațiile oficiale de la UPB, datele examenelor, locurile de la fiecare facultate, exemple de grile și multe alte informații. Sfat! – încearcă să treci prin tot site-ul ăsta… E cea mai bună și mai sigură resursă
 • Grupul de Facebook ADMITERE ACS 2018  –  Dacă, totuși, aveți întrebări, nelămuriri sau, pur și simplu, vreți informații fresh sau să discutați cu alți elevi care dau admiterea în același timp cu voi, intrați acolo

Despre Facultate, secții și specializări

Cea mai populară întrebare în această perioadă este: CTI (Calculatoare și Tehnologia Informației) sau IS (Ingineria Sistemelor)?

Păi, dragilor, în primul rând discutăm aici despre Facultatea de AUTOMATICĂ și CALCULATOARE. Dacă voi credeți că veniți aici ca să deveniți simpli programatori, vă invit cu drag să dați la Mate-Info de la Universitate. Politehnica scoate INGINERI.

AUTOMATICĂ – sau Ingineria Sistemelor – Această secție se ocupă cu înțelegerea și alterarea proceselor de natură fizică pentru a le automatiza. Aici învățați (cel puțin în teorie) să modelați matematic procese fizice, să realizați conducerea acestor procese, să înțelegeți semnale, să realizați sisteme de reglare a proceselor pentru a le aduce între anumiți parametri stabiliți, proiectarea liniilor de producție și eficientizarea lor și tot așa.

CALCULATOARE – sau Calculatoare și Tehnologia Informației – Aici învățați despre ce este un calculator nu doar la nivelul de software/unitate de calcul. Ci de la nivelul de proiectare, programare low-level și ceva high-level, componentele de bază ale unui sistem de calcul, compilatoare, limbaje de asamblare, ceva (mai multă) rețelistică, scheme logice, multă optimizare, inteligență artificială și multe altele.

Ceva programare (în mod generic) se învață în ambele părți, de asemenea matematică (la nivel teoretic), electronică la fel și alte câteva lucruri relativ în comun, dar în final, aceste 2 secții au fiecare plusurile și minusurile sale și destinații relativ diferite, dar care se întrepătrund. De exemplu, dacă vrei să îți construiești o dronă pe care să o ții în aer la punct fix, ai nevoie de:

 • controllerul îndeajuns de capabil care să proceseze toate datele în timp real și biblioteci îndeajuns de facile pentru proiectarea regulatoarelor (CTI)
 • regulatoare foarte bine proiectate/calculate pentru a te folosi de toate componentele fără să apară probleme și fără ca drona să se oprească în primul copac (IS)

Din punct de vedere „academic” veți auzi mereu: la CTI sunt mai multe teme, la IS e mai greu în sesiune șiii… E perfect adevărat! 😀 Însă nici temele, nici examenele nu sunt imposibile, iar o restanță (sau 2.. sau hai, fie, 3) nu reprezintă un capăt de lume!

Repartizări/locuri

La Facultatea de Automatică și Calculatoare, locurile pentru admiterea din 2018 sunt următoarele:

 • CTI – BUGET 329, TAXĂ 155, Rromi 1
 • IS – BUGET 250, TAXĂ 70

În momentul în care vă stabiliți opțiunile în cadrul facultății, puteți pune în ce ordine preferați, următoarele opțiuni:

 • CTI – CTI Buget
 • CTI.X – CTI Taxă
 • IS – IS Buget
 • IS.X – IS Taxă
 • CTI.R – pentru cei de etnie Rromă.

Nu e obligatoriu să bifați toate opțiunile, dar de-ndată ce ele sunt stabilite, e gata, nu mai puteți modifica nimic, așa că aveți grijă ce alegeți și, mai ales, ÎN CE ORDINE.
EXEMPLU: Dacă vreau să intru la CTI Buget, dar mă mulțumesc și cu IS Buget iar dacă nu intru la buget e ok și la taxă (CTI taxă și IS taxă), ordinea este: CTI, IS, CTI.X, IS.X
EXEMPLU 2: Dacă vreau neapărat CTI și nu mă interesează dacă e la taxă sau nu (dar dacă nu am medie nici de taxă, merge și IS-ul), ordinea este CTI, CTI.X, IS, IS.X

REPET: După ce puneți opțiunile și le validați la înscriere, NU LE MAI PUTEȚI MODIFICA!!

Facultate „de rezervă” din UPB

La înscriere s-ar putea să doriți să vă luați și o facultate de rezervă. Dacă doriți ca acea facultate de rezervă să fie în cadrul UPB, atunci trebuie să cunoașteți procedurile de repartizare ca să nu apară probleme. Repartizarea funcționează în felul următor:

În cadrul aceleiași facultăți, toți studenții care dau admitere sunt așezați într-o coadă în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, umplând, în funcție de ordinea opțiunilor, locurile la opțiunile respective (exact ca repartizarea de la liceu pentru cine mai ține minte)… Practic cine are medie mare prinde loc (și unde vrea), cine are medie așa-și-așa prinde loc, dar s-ar putea să nu prindă chiar la prima opțiune, iar cine are medie mică… Îmi pare rău 🙁

În cazul în care nu ați intrat la prima facultate și aveți și alte facultăți din UPB bifate la înscriere, puteți fi repartizați DOAR pe locurile RĂMASE DUPĂ PRIMA DISTRIBUIRE de la facultățile respective. Altfel spus, dacă puneți a doua facultate ETTI (de exemplu), iar la ETTI se umplu toate locurile din prima repartizare, voi nu mai puteți să fiți repartizați acolo nici dacă aveți medie mai mare decât ultima medie de la ETTI. Dar dacă puneți, să zicem, Inginerie Electrică și nu se umplu locurile din prima, candidați împotriva tuturor celor care au pus Inginerie Electrică la a doua opțiune în același fel ca la prima facultate and so on.

Înscriere

DOSARUL DE ÎNSCRIERE trebuie să conțină:

 • 3 fotografii de tip buletin (4×3)
 • Diplomă de bacalaureat
 • Certificatul de naștere (original ȘI copie!)
 • Adeverință medicală tip (apt pentru facultate)
 • Chitanța de la etapa 1 (vezi mai jos)
 • În anii trecuți era cerută și foaia matricolă, dar aceasta nu apare în regulamentul curent de admitere

În condițiile în care procedura de înscriere va fi aceeași ca în anii trecuți, la facultate aceasta va avea 3 pași:

 1. Plata înscrierii (125RON pentru înscriere și 5RON pentru dosar) – Dosarele sunt standardizate pentru a putea fi sortate și arhivate mai ușor. Dacă sunteți preînscriși, aveți o reducere de 15 lei din taxa de 125
 2. Scrierea dosarului și prima verificare a acestuia – Aici veți fi îndrumați de către studenții voluntari să vă completați dosarul de admitere, iar profesorii responsabili de etapa a doua vă vor verifica dosarul
 3. La această etapă se verifică preînscrierea (dacă e cazul) sau se face înscrierea digitală (în baza de date) și se validează datele alături de alți studenți voluntari. Ulterior fiecare elev trece pe la ultima comisie de înscriere și lasă dosarul în schimbul căruia primește legitimația de concurs pe baza căreia se va face accesul la examen! 

Preînscriere

Pe site-ul admitere.pub.ro puteți să vă preînscrieți până pe 8 iulie. Avantajele preînscrierii sunt:

 • Puteți verifica de câte ori e fizic posibil datele de înscriere în sistemul informatic al UPB
 • Primiți 15 RON reducere la înscriere (15 lei sunt 2-3 beri la Pub18!!)
 • Reduceți din timpul de înscriere (al vostru și al celor de la coadă de după voi)
 • Ușurați treaba studenților voluntari care vă ajută la etapa 3 😉

Sfatul meu: faceți preînscrierea 😀 e gratis și vă scapă de timp pierdut ulterior și de bătăi de cap

Examen

Examenul are loc în datele de 16 și 17 Iulie la matematică, respectiv fizică.

După înscriere, fiecare dintre voi are o pagină personală pe site-ul admitere.pub.ro . Acea pagină personală poate fi accesată fie cu credențialele de la preînscriere (poftim, încă un motiv să vă faceți preînscriere), fie scanând codul QR de pe legitimația de concurs primită la pasul 3 de înscriere. Pe pagina personală veți primi informații precum:

 • sala unde dați examenul,
 • statusul admiterii,
 • următorul pas pe care îl aveți de făcut
 • notele/media de admitere
 • dacă ați fost admis și la ce opțiune

Fiecare probă (matematică și fizică) are 15 grile, iar acele grile sunt valabile pentru toți cei care dau admiterea la facultățile din UPB cu probă scrisă de aceeași dificultate ca ACS. Durata fiecărei probe este de 2 ore, iar probele încep la ora 10.

După fiecare probă, toți candidații sunt chemați în sala de concurs și, în prezența unui martor (de obicei cel de după), se corectează pe loc grila, fiecare primindu-și punctajul pe loc.

Post-examen

Cea mai frumoasă perioadă (mai ales pentru cei cu medii cu semnul întrebării) este după examen când abia așteptați rezultatele la admitere. În acele momente tot ce puteți face e să vă relaxați, nu se mai poate face nimic, v-ați semnat fie condamnarea la 4 ani de muncă în speranța că după 4 ani (și nu mai mult) vă veți adăuga ca prefix la „titlu” și literele „ing.”, fie veți fi între aceia care au pierdut prima șansă

Sfatul meu sincer, dacă nu intrați din prima, citiți și sfaturile altora și încercați să luați o decizie pentru viitorul vostru.

BONUS: Cămin pe perioada admiterii

Toți candidații au dreptul la cămin pe perioada admiterii, iar locul se poate obține la înscriere, la etapa 1!!

EXTRAS: