Bistrița – izvor de peisaje semiurbane și liniște

Deși e un municipiu destul de mare, Bacăul este cunoscut drept un simplu oraș de tranzit, ce nu oferă prea multe posibilități de recreere, mai ales în aer liber… Dar e doar aparent… Deși nu este promovată, există o zonă semiurbană care merită exploatată drept locație potrivită pentru recreere, pentru promenadă, și anume lunca Bistriței pe care o voi prezenta succint de la nord la sud

1. Parcul Gherăiești: Fiind o locație în afara orașului, la care nu se poate ajunge îndeajuns de ușor încât să fie doar un loc de promenadă într-o seară de vineri, acest parc este amenajat îndeajuns de bine pentru o plimbare cu bicicleta, sau pentru un grătar. Bistrița, aici este destul de rapidă, este înainte de lacul Bacău II, iar de trecut este destul de riscant chiar și pe podul de cale ferată pentru că, în caz că nu sunteți atenți, riscați să ajungeți în poligonul de tragere.

2. Lacul Bacău II: Este un lac artificial în aval de Parcul Gherăiești. Arie protejată avifaunistică, Lacul este în extremitatea nord-nord estică a Bacăului și este destul de „accesibil” pe jos, atât pe digul estic cât și pe cel vestic. Cel mai interesant (în opinia mea) este digul estic, în special la apus. Lunca Bistriței își face simțită „sălbăticiunea” pe malul estic (albia majoră) cu ceva mai mult decât un banal zăvoi întins de lângă poligonul de tragere până puțin mai la vale de turnul de televiziune.

3. Lacul de agrement: Digul estic, digul vestic, albia majoră și insula de agrement sunt cele 3 locații aflate la maxim 30 de minute de mers pe jos din centrul orașului. Digul estic (și malul aferent) este o zonă foarte liniștită, destul de departe de agitația orașului, între 2 ape, potrivită pentru o plimbare de seară și pentru a te opri din când în când pentru a admira „sunetul liniștii” și imaginea simplă. Insula de agrement este cea mai accesibilă zonă. Sub formă de parc, cu câteva terase și amenajat cu destul de mult timp în urmă, insula este locul ideal tuturor băcăuanilor (și vizitatorilor) ce doresc doar să se plimbe, să simtă puțin aer curat, să bea o bere pe ponton, să iasă cu barca pe lac sau să facă poze. Digul drept (malul drept), cunoscut drept „faleza” este un loc de promenadă și, totodată, pistă pentru bicicletă și role. Aici merită menționat punctul de observație din dreptul casei de oaspeți.

4. În aval de insulă: o porțiune neexploatată, dar ce oferă priveliști de neuitat, o porțiune unde Bistrița are „libertate de exprimare” și destul de potrivită pentru micii aventurieri care au chef de o țopăială printre pietre sau pentru fotografii puțin mai curajoși.

În concluzie, în Bacău sunt locuri de văzut, dar trebuie să punem puțin picioarele (sau motorul mașinii) la contribuție și să lăsăm „confortul”, lenea și/sau frica) acasă.

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.