Facebook != productivitate

Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume are, în prezent, peste 1,4 miliarde de conturi active și, de ce să nu recunoaștem, a devenit un element destul de important al vieții omului modern și în special a tinerilor.

Așadar Facebook conține o bună parte din informațiile cu care suntem bombardați zilnic și reprezintă o bună sursă de punere în mișcare a maselor de oameni, dar influențează stilul de a comunica, atitudinea în public și, cel mai important, este un consumator de timp.

Nu o dată am început diferite proiecte ținând tab-ul cu Facebook deschis. Pe lângă că îmi mănâncă memorie cu găleata (momentan consumă aproximativ 300MB RAM), am momente când dau pe acel tab din cauza unei notificări sau a unui mesaj și în loc să pierd 1-2 minute, ajung să pierd 5-10 pentru că vine o cascadă de alte informații ce, eventual, se dovedesc 90% inutile. Astfel, timp prețios este pierdut în detrimentul unei știri și a 10-20 de fotografii/anunțuri și ajung să întârzii cu proiectele fiind nevoit să pierd ore prețioase de somn pentru a recupera (se aplică același principiu și când învăț pentru examenele ce vor veni, din nefericire).

Ce e de făcut? Păi, dacă nu dorim să renunțăm la Facebook, în primul rând, să nu mai urmărim direct news feedul decât dacă chiar avem timpul necesar. Facebook are ceva numit „liste de interese” care le putem personaliza să ne arate postări de la anumite persoane sau pagini. Avantaje: putem crea o listă pentru prietenii apropiați, o listă pentru știri și tot așa. Dezavantaje: nu putem selecta grupuri și nu putem selecta ce TIP de informații să primim (fotografii, linkuri, postări simple, evenimente), deși, într-un timp, Facebook promisese că o astfel de categorisire a informațiilor va exista și chiar voiam să mă folosesc de aceasta. În al doilea rând putem să stabilim un program fix pentru Facebook și să folosim messenger/whatsapp web pentru mesagerie.

Dar asta tot nu salvează prea mult din acel timp pierdut și, atâta timp cât Facebook va intra tot mai mult în viețile noastre vom fi forțați să devenim roboței care să gândească jumătate real, jumătate digital (dacă nu cumva se va înclina balanța spre 1 și 0)

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.