Update la Windows 10

După ce am făcut câteva teste în VirtualBox pentru noul Windows (10) timp de aproape o lună prin programul Windows Insider, am decis să fac mai vizibilă experiența mea cu noul sistem de operare. Nu voi discuta încă nimic la capitolul performanțe pentru că o mașină virtuală reduce mult din performanțele sistemului de operare.

Din punct de vedere al designului, Windows 10 este o minimalizare și mai forțată decât Windows 8, dar aduce și câteva îmbunătățiri pe care, cel puțin utilizatorul de rând, va avea nevoie de ceva timp să le înțeleagă și să le învețe. Curba de învățare nu este una prea ușoară și mulți își vor prinde urechile cu noul notification center, start menu-ul este și acela reproiectat (și nu știu de ce, dar am impresia că va funcționa la fel de greoi ca start screenul din 8.1), iar interfața multi-desktop (tasks) și Cortana vor fi funcții prea puțin folosite de utilizatorii de rând. Microsoft a abordat, deci, o traiectorie nouă, orientată spre web și social networking oferind utilizatorilor posibilități în plus pentru multitasking respectând pretențiile celor mai sensibili când a fost vorba de eliminarea meniului de start.

Windows 10 (1)

Lock screenul rămâne același, poate doar iconițele puțin modificate (sincer, îmi plăceau mai mult cele de la 8), dar dacă ne uităm la acesta, vom vedea cum minimalizarea afectează și aspectul.

Windows 10 (2)

Pe desktop, Recycle Bin aduce mai mult cu cel de la Windows 98, doar că mai transparent, iar în rest totul e simplu, Taskbar-ul este mai mic, dar iconițele noi tot îmi par „tăiate cu toporul”.

Windows 10 (3)

Ajungem la notification center (veți vedea o iconiță nouă jos în dreapta), care va „organiza” popupurile din bară și le va înșira pentru o mai bună vizualizare a acestora. Nu am intrat în prea multe detalii, dar aici ar putea apărea de la mailuri noi la evenimente din calendar și notificări de pe Facebook. Ideea nu este rea, dar este o complicare și timp în plus pentru configurare. (sunt curios care este consumul de resurse pentru acest notifications center)

Windows 10 (4)

Meniul de Start (exact ce așteptau toți să se întoarcă) revine repoiectat și creează un hibrid între Windows 7 și Windows 8 oferind atât programele recente cât și câteva „dale live” (live tiles) pentru a avea acces la aplicațiile moderne. Bara de search este comună cu Cortana (asistentul personal), dar funcționalitatea părea puțin greoaie, acest meniu putând crea mai multă confuzie.

Windows 10 (5)

Microsoft Edge este noul browser de la Microsoft, browser care este aruncat în bătălia celor mari (Chrome, Firefox, Opera). Gândit inițial ca „Project Spartan”, Edge este un browser simplist care promite să ofere performanțe crescute, viteză mai bună decât cea a Internet Explorer, să fie mai bine înclinat către utilizatorii de conținut web având câteva „adăugiri” care, cel puțin în cazul unora, se vor dovedi destul de utile, iar aici amintesc doar notițele ce pot fi făcute pe paginile vizualizate.

Windows 10 (6)

Funcțiile principale continuă să fie accesate fie dând click-dreapta pe butonul de start, fie apăsând Windows+X, deci nu este nicio noutate aici spre deosebire de Windows 8 (deci nu văd funcționalitatea acelui meniu de start)

Windows 10 (8)

Fereastra de update rămâne aceeași, dar după cum puteți vedea, culorile nu sunt la fel de „moi” ca cele de pe Windows 8, ci Windows 10 abordează o imagine „personală” cât mai contrastată și mai evidențiată.

În ciuda tuturor neajunsurilor, m-am înscris pentru a-mi „rezerva” un update la windows 10  sperând că nu va fi ca update-ul de la 8 la 8.1 (greoi și cu probleme).

Experiența mea cu Windows 10, însă, nu se oprește aici pentru că am testat timp de câteva zile noul Windows 10 Mobile pe Lumia 520. Azi dimineață a trebuit să mă întorc la Windows 8.1 din cauza problemelor de stabilitate și performanță ale sistemului de operare aflat în fază Alpha. Însă am rămas plăcut surprins de noile avantaje ale lui Windows 10 Mobile dintre care primează centrul de notificări mult mai avansat, meniul de setări mai bine aerisit și structurat și noile aplicații „People” și „Messaging”. Dar stabilitatea lasă de dorit, așa că am fost nevoit să revin la Windows Phone 8.1 ținând cont că acel Lumia este telefonul meu principal. Din nefericire, nu am mai avut timp să fac screenshoturi și pe mobil. Așadar, aștept măcar Preview for Developers (chiar dacă nu sunt versiuni finale, sunt stabile măcar).

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.