Cifra unităților

„Norocul” face că noi trăim într-o țară în care matematica este relativă și depinde de profesor. Asta este ce am scris într-un comentariu la o discuție despre minunatul bac la matematică din acest an și, mai exact, despre o minunată „perlă” din barem.

Mai exact, la primul subiect, punctul 4 trebuia ca absolvenții clasei a XII-a să spună câte numere impare de 3 cifre distincte se pot forma cu 2, 3 și 4. Lăsăm la o parte dificultatea de clasele I-IV a subiectului și inutilitatea folosirii oricărei idei de combinatorică ținând cont că exercițiul e la mintea cocoșului și vedem că în barem se acordă 2 puncte pentru a scrie că cifra unităților este 3 fără a mai arăta o observație ulterioară în care să zică că „e corect și dacă oamenii ăia au scris numerele cu 3 la urmă”

Așadar, după ce că am ajuns ca după 12 clase elevii să primească un exercițiu care să le dovedească faptul că permutările, aranjamentele și combinările le-au învățat cam… degeaba pentru bac, ministerul le-a cerut să scrie în cuvinte ceva ce doamna educatoare sau doamna învățătoare ne spune la începutul drumului nostru în matematică: „dacă cifra unităților este impară, atunci numărul este impar”. Mi se pare penibil pentru elevii care au învățat combinatorică serioasă (atât la matematică cât și la informatică) să primească un asemenea subiect de la care să mai piardă puncte pentru ceva absolut evident și rezolvabil fără a fi necesar să-ți bați capul și să consumi pix, hârtie, timp și… nervi.

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.