Problema imigranților

Un nou val de propagandă se desfășoară între publicații mai mult sau mai puțin cunoscute referitor la problema migrațiilor din Orientul Apropiat și Nordul Africii și, în principal, publicațiile sunt împărțite în două tabere principale: cei care susțin „refugiații” și cei care consideră că aceștia trebuie să plece în cel mai scurt timp.

Planul social în Europa este unul total nefavorabil ținând cont că toată această „scenetă” se desfășoară în umbra atentatului din Franța și în contextul destabilizării economice a Uniunii Europene, iar opinia publică nu este prea îngăduitoare cu imigranții, o bună parte etichetându-i drept invadatori.

Pe de altă parte, în Nordul Africii și Orientul Apropiat urmărim prelungirile Primăverii Arabe, un lanț de revoluții susținut inițial prin propagandă de către Vestul Europei și de SUA având drept scopuri principale aplicarea principiilor democrației, și respectarea drepturilor omului. Nu este prima dată când un astfel de act („bombardarea” cu propagandă pro-democratică) evoluează greșit, iar exemplul cel mai concludent este Irak care de 12 ani se chinuie să-și revină. În acest context s-a dezvoltat puternic ISIS (sau ISIL), o grupare islamist-extremistă pornită din Irak ce a creat o nouă „parte” în acest război. Intitulat „Islamic state of Iraq and the Levant” a ajuns să aibă sub ocupație aproximativ 60% din Siria și aproximativ 5-10% din Irak, ajungând să distrugă clădiri și simboluri din patrimoniul UNESCO pentru a-și impune propria interpretare a Islamului.

Având contextul stabilit, ne întoarcem la migrațiile ce au ocupat în ultima săptămâna câteva minute bune pe la mai toate posturile de știri care, ca întotdeauna, trag de păr o știre fără să ofere informații concrete (nicidecum complete). În primul rând nu am auzit la niciun post de știri faptul că înainte să vină la noi, aceștia au migrat în număr MULT mai mare în țările arabe vecine în care situația s-a mai liniștit. Dacă în Europa au venit aproximativ 300 de mii, restul până la 4 milioane (numai sirieni) și-au găsit locul în țările vecine. Apoi, nimeni nu a zis că, în primăvara acestui an, Turcia a anunțat că urmează un val mare de imigranți în Europa și, aparent, nimeni nu s-a pregătit, summitul de la Viena a fost ceva pe fugă și nimic concret nu ni s-a prezentat.

Dar cele mai mari probleme nu sunt în paragraful precedent. Bun, dacă au venit, ce facem cu ei în așa fel încât să nu se piardă prea mulți bani? Cum urmează să-i integrăm ținând cont că sunt mulți, iar opinia publică nu-i prea agreează? Ținând cont că se preconizează o împărțire a refugiaților în funcție de populația țărilor deja oficialii a două state (din partea de est a fostei cortine de fier) au anunțat că nu acceptă decât refugiați creștini pentru a le studia cazurile, creând un precedent pentru mișcări de extremă dreapta. Așa ceva s-a mai auzit în Europa… în Germania înainte de WW2.

Apoi – Ei vor. Ei nu au case, nu au bani, dar ei vor Germania, vor adăposturi, locuri de muncă, bani și mai au și pretenția ca pachetele de la Crucea Roșie să nu aibă o cruce roșie pe ele, toate astea după ce au trecut ilegal cel puțin 4-5 granițe favorizând traficanții de carne vie din sud-estul Europei și expunându-se la alt rând de pericole (cazul camionului plin cu cadavre este cel mai concludent).

În final, cele mai mari probleme: Avem 3 țări NATO, dintre care 2 UE care nu sunt în stare să-și securizeze granițele – Turcia, Grecia și Ungaria și nimeni nu ia măsuri în a stopa cauzele acestor migrații de populație. Dacă al doilea subiect este complicat și delicat din mai toate punctele de vedere ținând cont de destabilizarea politică de la granițele NATO și UE care seamănă mai mult cu atmosfera de „calm de dinaintea furtunii”, primul reprezintă o problemă curentă GRAVĂ care trebuie combătută în cel mai scurt timp posibil. E de la sine înțeles că traseul Turcia-Grecia-Macedonia-Serbia-Ungaria și de aici mai departe a fost ales pentru a trece simplu de granițe, dar de ce până a ajunge în Ungaria, aceștia nu au fost opriți? Și lăsând vorba bună în altă parte, cum mama naibii să lași să treacă prin țara ta de-a lungul sau de-a latul vreo 200-300 de mii de musulmani când mulți dintre ei nu au acte în regulă?

Dacă 200 de mii de ucrainieni vor să treacă granițele în România, Ungaria și Polonia ca să fugă de războiul lor, oare lumea ce ar zice?

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.