Nu (mai) folosesc antivirus

Tehnologia Informației a depășit de ceva vreme pragul de dependență în lumea cotidiană, motiv pentru care realizăm că fără tehnologie, fără informație chiar și pe perioade scurte de timp (1-2 săptămâni), pierdem șirul întâmplărilor și devenim aproape invizibili din punct de vedere social.

Acest fenomen, deși vine cu puternice influențe în plan social, vine și cu o mare responsabilitate în plan personal din punct de vedere al securității. Carduri bancare sau de memorie, telefoane, flash drive, hard diskuri, laptopuri, PC-uri și conturi cloud – toate acestea conțin informații mai mult sau mai puțin securizate sau (din alt punct de vedere) mai bine sau mai prost securizate. Pe măsură ce identitatea noastră își creează un alias digital, suntem forțați de circumstanțe să ne protejăm datele din ce în ce mai bine, mai ales când în „joc” intră și bani sau bunuri digitale de valoare.

Problema este că această securitate ori se învață ori se plătește, așadar simpla existență personală în sfera IT-ului costă timp sau bani. Soluțiile antivirus păstrează un preț, zic eu, decent, acestea devenind tot mai puternice, tot mai avansate, dar în același trend crescând și consumul de resurse realizat de aceste soluții și acest fapt poate fi un ghimpe în coaste atunci când vrei să-ți deschizi laptopul/PC-ul, când faci un task solicitant pentru dispozitivul propriu sau când vrei ca bateria telefonului să fie cât mai plină, iar RAMul cât mai gol.

Personal, faptul că ceva îmi consumă resurse fără să fie foarte relevant în workflow mă scoate din minți, motiv pentru care am renunțat la antivirus (chiar și la Windows Defender) și urmează să testez timp de (cel puțin) o lună dacă îmi pot proteja toate datele doar prin sfaturile pe care le găsim peste tot pe internet și fără vreun progrămel care mă trage de mânecă și zice „vezi că site-ul ăsta e plin de viruși” în ciuda faptului că a avea un virus ce-ți criptează tot ce ai pe hard disk a devenit o modă în ultima vreme.

Dacă datele mele vor supraviețui fără nicio problemă pe o perioadă mai lungă de o lună, voi scrie un ghid de „utilizare responsabilă” a dispozitivelor personale și voi explica în detaliu „cum să nu îți infectezi PC-ul fără antivirus?”. Până atunci „spor la a mă hackui” 🙂

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.