Jack-ul de 3,5mm trebuie să moară

Lansarea ultimului smartphone de la Apple a provocat multă vâlvă și a atras multe glume pe toate rețelele de socializare dintr-un motiv pe cât de simplu pe atât de complex: eliminarea jack-ului de 3,5mm și lansarea noilor căști wireless.

Dacă ne uităm puțin în istoria jack-ului audio (denumit generic Phone Connector), putem vedea că primul jack (cel de 6,5mm) a apărut în anul 1878, iar cel de 3,5mm în 1964. Problema acestor jackuri în ziua de azi este că toată procesarea sunetului se realizează în dispozitivul-sursă (telefon/laptop/pc), iar apoi sunetul este trimis analogic (prin intermediul firelor) spre căști. Din acest motiv, firele trebuie să fie într-o stare cât mai bună pentru a nu degrada semnalul. Cu toate astea, cu toții am experimentat degradarea în timp a căștilor, fire rupte sau care fac scurt-circuit (lucru care ne face să „pierdem” un canal) și așa mai departe.

Deși au fost alte companii care au scos soluții pentru a evita jack-ul de 3,5mm, Apple a decis să forțeze această tranziție, binevenită (în opinia mea) datorită îmbunătățirii calității sunetului din căști. În această privință, de vreo 2-3 luni am renunțat și eu la căștile cu jack de 3,5mm (cel puțin la laptop) și folosesc o pereche de Microsoft Lifechat LX-3000 care se conectează la laptop prin USB, iar procesarea sunetului se face mai departe de laptop. Motivele pentru care am făcut această tranziție:

  1. Sunetul devenise problematic indiferent de căștile sau boxele folosite
  2. Contactul era imperfect încă din placa audio a laptopului la jackul de căști/boxe
  3. Microfonul nu se auzea ok, avea foarte mult zgomot static (indiferent de microfonul folosit) la fiecare pornire/oprire a hard-diskului
  4. Căștile cu jack de 3,5mm au firele mult prea subțiri și predispuse la rupere

Desigur, pentru problema mea puteam găsi ca rezolvare o placă audio externă (la punctele 1, 2 și 3), dar mi se pare la fel de inutil precum dock-ul sau adaptoarele de la iPhone 7 la jack. Concluzia: în ciuda a ce spun toți criticii și haterii internetului, această schimbare era necesară și binevenită pentru a îmbunătăți calitatea sunetului pe termen lung.

1 thought on “Jack-ul de 3,5mm trebuie să moară”

  1. Ai un blog interesant, tine-o tot asa! Cat despre povestea cu jack-ul de 3.5mm, e drept ca a fost proiectat pentru o era in care nu aveam decat sperante in legatura cu tehnologiile fara fir. Cu toate acestea, el functioneaza destul de bine si azi, iar tranzitia va avea un cost tehnologic (si implicit economic) mai mare decat cel psihologic (faptul ca oamenilor nu le place schimbarea, fie ea si pentru o cauza buna).
    Sa speram ca producatorii de casti vor veni cu solutii bine gandite – nu de putine ori se ajunge la “race to the bottom”. Din ce am vazut, castile celor de la Apple se imperecheaza usor, se adapteaza la cum le folosesti, si sunt proiectate pentru o experienta placuta, acest lucru justificand oarecum pretul lor sporit.

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.