Apel la conservare

În ultima vreme au avut loc câteva evenimente care, din punct de vedere politic, sunt privite ca fiind neplăcute sau chiar „dezastruoase” de către diferiți analiști, iar rețelele sociale nu încetează să scoată la iveală faptul că democrația e un sistem bun doar dacă există și informație corectă, de calitate, livrată votanților.

Aparent, 2016 este anul nebuniilor politice la nivel înalt, un set de nebunii ce transformă globalizarea într-un vis frumos, dar prea puțin realizabil, iar totul funcționează pe modelul bulgărelui de zăpadă care se rostogolește pe o pantă abruptă. Cu toții știm că Donald J. Trump este noul președinte al Statelor Unite ale Americii, cu toții știm că Regatul Unit a decis să iasă din Uniunea Europeană și cu toții știm că imigranții din Orientul Apropiat au dat năvală peste statele europene, iar dacă la ultimul subiect știm să bănuim răspunsul întrebării „de ce?”, primele 2 subiecte se pot dezbate din foarte multe puncte de vedere, rezultatul fiind același: „Judecând după circumstanțe, trebuia să se întâmple ȘI asta”.

Eu am zis de mai multe ori, SUA îl merită pe Trump și SUA îl va alege pe Trump, mai ales după ce am văzut că s-a întâmplat Brexitul, iar această convingere mi-am format-o din cauza factorului social. În ultimii ani s-au pus bazele unei globalizări și uniformizări culturale forțate, lucruri care au fost privite cu scepticism de către populație. Minoritățile au câștigat drepturi, nivelul de trai a crescut inegal, orice om neinformat își putea da cu părerea despre subiecte cu care nu are nicio legătură, social media promovează roluri moderne ale oamenilor în societate, orientări sexuale noi și cam orice reprezintă coșmarul unui om care are concepții de tip conservator.

Dar există ceilalți, clasa muncitoare și votantă, omul de rând care doar merge la muncă, își crește copilul sau cei (maxim) 2-3 copii și vede că toate prețurile cresc, iar de X ani nu a reușit să-și ia o casă, o mașină sau nu a reușit să plece într-o vacanță, pe scurt: nu are o satisfacție morală care să-l facă să zică „da, bă, uite, am și eu un scop în viața asta, simt că trăiesc”… Există acei oameni pentru care nimeni nu a făcut nimic, acei oameni care definesc perfect expresia „another brick in the wall”. Ei bine, acei oameni sunt și cei care, când văd că nu se mai poate cu frumosul, încep să creadă în cei ce dau cu pumnul în masă, în cei care, în prezent, îi ascultă și dau mesajul mai departe, sunt VOCEA poporului. Pentru ei „centru-stânga” sau „centru-dreapta” sunt degeaba, sunt corupții, sunt cei ce conduc țara/lumea prost și cei cărora nu le pasă de popor.

Iar așa, încet-încet, încrederea în extremism și populism a început să crească, popularitatea unor oameni precum Marine Le Pen, Nigel Farage, Donald Trump, Vladimir Putin și alții explodând în rândul „clasei muncitoare” o dată cu valul de migranți musulmani în Europa. Combinați acest lucru cu aparate puternice de propagandă puse în funcțiune de acești oameni, mai adăugați câțiva fanatici de prin alte părți ale lumii, o Merkel care vrea control mai mare asupra UE, o NATO care se destramă, puțin război în Orientul Apropiat și gata, avem rețeta perfectă a instabilității politice mondiale.

Și cu toate astea, oamenii nu știu ce să mai facă. Li se promite marea cu sarea și în loc să li se dea ceva, orice, li se ia, traiul e ori neschimbat, ori mai dificil, iar frustrarea crește. Oamenii își vor identitatea și sunt aproape gata să lupte pentru ea. Nu vor să mai fie o țară într-un bloc și să decidă alții pentru ei, vor să decidă ei înșiși, ori asta înseamnă o destrămare a mai multor structuri (Turnul Babel?).

Trebuie să ținem, totuși, cont că urmează în mai toate țările democrate alegeri, iar oamenii de rând, acei oameni care au fost neglijați și care fac în al doisprezecelea ceas un apel la conservare sunt și cei care vor alege. Cum s-a putut prima dată și a doua oară, sigur se va putea și a treia și a patra oară și tot așa, iar în acest caz, vom fi martorii unor schimbări pe plan politic cel puțin interesante. Închei cu o întrebare: De ce mama naibii nu se predă istoria cum trebuie în școli? 🙂

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.