TOLOmacul și radiațiile

De azi dimineață îmi duduie News Feed-ul de la Facebook cu articolul lui Cătălin Tolontan referitor la radiațiile din Muzeul de Geologie.

RADIAȚII DE 200.000 DE ORI MAI MARI DECÂT DOZELE ADMISE AU FOST MĂSURATE LA 100 DE METRI DE MULȚIMEA DIN PIAȚA VICTORIEI! UN RAPORT DE SĂNĂTATE PUBLICĂ E ASCUNS DE CONDUCEREA MUZEULUI DE GEOLOGIE

Am zis să citesc și eu articolul și să văd despre ce e vorba în ideea că, bă, dacă omul are dreptate să-mi anulez vizita acolo, doar am mai făcut o radiografie anul ăsta 🙂 . Intru pe articol și văd „de 200.000 mai mult decât e permis”, „21.000 uSv” (micro Sieverți), „de 10 ori cât doza permisă la Cernobîl”, totul părea cel mai „iradiant” coșmar al românilor.

Dar în josul paginii apare un raport realizat de Laboratorul de Radiometrie al Secției Instalații de Interes Național semnat de Șef IIN Dr. G. Sabău și întorcmit de responsabilul de securitatea radiologică Dr. Adriana Ion în care apar toate numerele pe care Tolontan le-a folosit în investigația sa (mai specific pe pagina 2). Jos de tot apare nefastul număr „21.680” care indica exact ce a scris și Tolo mai sus, însă, în același tabel, câteva linii mai sus apare numărul „0.514”. Și atunci mi-a picat fisa: punctul pe care l-a luat el drept separator în număr pe grupuri de 10^3 este de fapt „decimal point”… Adică nu e 21 de mii, ci 21 virgulă ceva.

Totuși, hai să înțelegem ce e cu numerele astea, care e limita maximă, cât de gravă e situația și pentru cine e gravă având în vedere că un sâmbure de adevăr tot există, iar situația nu este tocmai roz.

21 de mii de microsieverți/oră înseamnă 21 de milisieverți/oră, deci cam 100 de milisieverți într-o zi pentru un angajat care stă acolo în jur de 5 ore/zi (am presupus o medie, nu aruncați cu pietre). După aproximativ 2-3 luni de lucru în condițiile astea, un angajat primește (adunat porție cu porție) o doză letală de radiație, primele efecte fiind vizibile deja la 10-15 zile de lucru. Iar eu zic că așa ceva se cam observa.

Pe de altă parte, 21 de microsieverți/oră înseamnă pentru un vizitator care stă acolo 15 minute cam același lucru cu o radiografie dentară (conform datelor de pe radiologyinfo.org). 21 de microsieverți/oră înseamnă (după același tabel din articol) 189milisieverți/an. Conform aceluiași raport, doza efectivă autorizată de NFSR-1 pentru populație este de 1mSv/an, deci într-un punct din muzeul respectiv, doza este depășită de 200 de ori (două sute, NU două sute de mii!). Ce-i drept, prin comparație, doza medie atinsă în zona turistică a ChNPP (Chernobyl Nuclear Power Plant) este de 2 microsieverți/oră, de 10 ori mai puțin decât MAXIMUL găsit în muzeu.

Ce e amuzant e că mai jos apare o plângere făcută, zice Tolo, de către angajați (nefiind semnată) în care aceștia se plâng de doza respectivă de 4000-21680 microsieverți/oră. Cineva să îi zică și lui Tolo și celor care au scris aia că dacă angajații erau expuși la așa ceva, nu mai avea cine să scrie plângerea.

P.S. valoarea de 21,6 Microsieverți/oră este valoarea MAXIMĂ găsită în muzeu.
Sursă imagine

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.