Cât de instant?

Suntem în epoca vitezei unde, deși avioanele încetinesc, informația circulă din ce în ce mai repede. Evoluția distribuirii acesteia de la șezători și Radio Șanț la televizor, telefon și acum la internet ne-a făcut să fim nevoiți să asimilăm informația cât mai repede posibil, poate chiar instant.

Dar cât de repede este prea repede? Am intrat într-o perioadă în care informațiile vin atât de repede și într-o cantitate atât de mare încât uităm să o gestionăm corect și începem să o credem fără să mai gândim, sau înțelegem din ea cu totul altceva decât ar trebui. Articole de presă, imagini, texte scurte de pe rețelele de socializare, toate trebuie trecute printr-un filtru înainte de a fi „stocate” în memoria noastră. Problema este că acel filtru a devenit atât de subțire încât e pe punctul de a se rupe dacă nu au apărut deja găuri.

Nu îți trebuie foarte mult ca să devii „viral” pe intenet, doar o postare care să atingă o coardă sensibilă, un grup țintă de oameni care sunt de acord cu tine, un alt grup țintă de oameni care sunt în total dezacord față de ideea ta și BOOM, ai creat noul terci al intenetului. Nu contează că ai scris cea mai mare mizerie, nu contează că ideea ta contrazice știința, moralitatea, libertatea anumitor oameni sau chiar drepturile omului. Dacă ai antrenat 2 tabere una împotriva celeilalte, informația ta va ajunge la foarte mulți oameni.

Acest context favorizează, însă, distribuirea gratuită a propagandei și prostirea în masă a populației, iar problema este că aceste știri devin din ce în ce mai multe, din ce în ce mai complexe încât par chiar credibile, iar oamenii ezită să verifice sursele sau să înțeleagă cum s-a ajuns la o anumită situație tocmai pentru că aceeași informație vine din foarte multe locuri deodată.

Totuși, presupunând că ar exista o anumită formă obligatorie de educație care să dezvolte abilitățile de analiză a informației, pot oamenii (fizic) să înglobeze atât de multe date sau să realizeze cât de mult îi influențează anumite detalii având în vedere ritmul la care sunt bombardați? Cât de repede este prea repede?

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.