Controlorii…

Regia Autonomă de Transport din București (sau RATB) este, după cum am mai spus, un sac fără fund din punct de vedere al poveștilor interesante… Acum câteva zile am avut ocazia să mă întâlnesc pe Facebook cu o filmare din tramvaiul 11, realizată aproape de Șura Mare cu „un set” de controlori care „au agresat” un tânăr care nu a plătit pentru călătorie.

Protagoniștii acelui filmuleț demn de premiul „Oscar” pentru „mizeria anului” sunt 5 controlori ai Regiei de transport, un tânăr căzut pe jos în tramvai și câteva persoane aflate de față care au sărit în apărarea „tânărului aflat la necaz”. Aparent, rănitul zilei nu avea cartelă, iar, conform descrierii videoului, dar și a ceea ce spuneau „trecătorii”, controlorii l-au încercuit și îmbrâncit rupându-i mâna, însă această parte a poveștii nu a fost imortalizată decât de retinele celor de la fața locului și nu de senzorul camerei.

În imaginile filmate, controlorii sunt un fel de „cei 5 balauri malefici” care l-au înconjurat pe Făt Frumos, ceilalți ce behăiau… comentau pe margine fiind oile… bunii samariteni care trebuiau să facă dreptate. Și așa a ieșit o confruntare care a durat 3 zile și 3 nopți (mă rog, vreo 3-5 minute) în care balaurii au fost făcuți în fel și chip de către behăitoarele de pe margine. Victorie! În încheiera videoului, balaurii nu au mai luptat cu Făt Frumos, ci au fost prinși de diversiunea turmei, desfășurarea acțiunii încheindu-se exact în punctul culminant.

Dar, după cum știm, o narațiune (basm sau nu) fără expozițiune, intrigă și deznodământ nu este o narațiune, așa că hai să punem puțin cap la cap faptele.

Versiunea samaritenilor: Făt Frumos era sărac-lipit pământului și nu și-a permis o călătorie, darămite amenda pe care balaurii cei răi au vrut să i-o administreze, așa că s-a opus controlului, iar balaurii l-au altoit de i-au rupt mâna, după care a avut loc desfășurarea acțiunii și punctul culminant descrise foarte în detaliu de către imaginile capturate cu dispozitivul mobil (deznodământul se poate interpreta după cum dorește fiecare)
Versiunea RATB: Tânărul s-a opus controlului cartelei și nu a plătit bilet cu suprataxă (50 RON), iar atunci când s-a văzut în situația de a se legitima în vederea întocmirii procesului verbal (amendă 100 RON), i s-a activat instinctul de actor de stradă și s-a dat rănit pentru a atrage atenția celorlalți călători asupra lui și a scăpa. A urmat circul din imagini, după care controlorii au coborât cu rău-platnicul în următoarea stație în vederea chemării unei ambulanțe (deh, dacă se dădea rănit). Văzând că angajații RATB au apelat serviciul de urgență, o lumină divină s-a pogorât asupra tânărului, acesta s-a vindecat și a luat-o la goană mai repede decât Usain Bolt la 100 de metri.

Problema nu se încheie aici… Ci a continuat și încă mai continuă pe postarea de pe Facebook cu acest filmuleț, unde 90% dintre oameni s-au lăsat înduplecați de one-man-show-ul realizat de protagonist și blamează controlorii, asociindu-le epitete care mai de care mai… românești. Ceea ce nu înțeleg oamenii este că: OMUL NU A PLĂTIT și că el este principalul vinovat pentru această scenă, el e cel care fură, nu controlorii care își respectă fișa postului și, anume, să controleze oamenii și, unde este cazul, să aplice sancțiuni. Nooo, frate, omul e nevinovat, controlorii este hoți, porci, m**ști și trebuie să moară, iar săracul băiat care merge de-a moaca cu un tramvai pentru care, poate alții chiar plătesc, este nevinovat.

Și eu mi-am luat-o o dată de la controlori când cu fix o zi mai devreme îmi expirase abonamentul… Am acceptat, am recunoscut greșeala, am plătit și asta a fost. Da, și eu am fost înconjurat de balaurii în veste albastre care mi-au vorbit frumos, mi-au explicat că îmi dau un bilet cu suprataxă care nu e valabil doar o călătorie, ci au stabilit o convenție să fie „abonament de o zi” (deci DEJA au încălcat regulamentul în favoarea călătorului) și am plecat de acolo fără să mă simt „jefuit” de către Regia de transport.

Dar ce să-i ceri românului? El vrea și mocca și fără amendă, eventual să te dea și pe mâna poliției că ai avut tupeul să-l iei la întrebări…

1 thought on “Controlorii…”

 1. Una si cu una fac doua: controlorii fac spagi bune din “amenzile” aplicate. Exista, desigur, si oameni onesti intre ei, cu respect si bun simt. Am intalnit. Da’ nu sunt multi.

  Sa iti uiti abonamentul acasa, sa-ti expire abonamentul se intampla oricui. Sau pur si simplu, furat de ganduri sa uiti sa “taxezi” avand bani pe “portofelul electronic” (cei care au mers mult cu abonament lunar, se dezobisnuiesc sa “taxeze” de fiecare data cand se urca in autobuz, fara sa fie de rea credinta).

  Iti spun pentru ca mi s-a intamplat sa platesc amenzi de mai multe ori in perioada 14 -24 ani. Cele mai multe le-am platit pentru ca nu aveam abonamentul la mine (facut pe toate liniile, pe toata luna), doar cateva au fost pentru ca imi expirase abonamentul cu o zi-doua in urma, sau ceva asemanator. Ani mai tarziu mi-a spus un controlor de treaba ca daca ai abonament valabil, dar nu il ai la tine nu terbuie sa platesti amenda. Iti fac proces verbal si te duci la sediul lor de langa Sincai si il anulezi in baza abonamentului valabil. Dar deja eu platisem cel putin 5-6 amenzi de genul asta.

  Un exemplu din categoria aveam abonament valabil dar nu la mine este de cand aveam 18 ani si mi-au luat banii de meditatii profitand de naivitatea mea de la acea vreme. Au inceput cu “aveti bani la dumneavoastra, domnisoara?” si cu alte metode de manipulare la care sunt experti. Si nu aveam alti bani de meditatii si nu i-am dat banii aia cu drag, crede-ma. Soarta a facut sa ma mai intalnesc cu omul respectiv, niste ani mai tarziu, cand nu mai era controlor si s-a aratat rusinat cand l-am intrebat de ce s-a comportat cum s-a comportat cand era controlor.

  Pe vremuri abuzurile mergeau si mai departe de manipulare: te bruscau, te buzunareau, la propriu dupa bani, iti cautau in sacosa/geanta/poseta/portofel. Daca voiai sa le dai buletinul si aveai bani in portofel nu scapai fara sa le dai bani sau sa platesti amenda pe loc, desi nu esti obligat sa o platesti pe loc.

  Ba de multe ori, daca aveai bani la tine iti luau banii de amenda dar nu mai emitea si procesul verbal, bagandu-i practic in buzunar (si asta mi s-a intamplat) cu replica “oricum trebuia sa ii dai, ca nu ai taxat bilet”. Si, repet, cu abonament valabil, dar acasa. Si stiu ca “prostia se plateste” dar sincer acum, un om de buna credinta ti-ar spune ce optiuni ai, nu te-ar jecmani “la drumul mare” cand nu este cazul, adica atunci cand legea si regulamentele lui nu o impun. El o impune, din lacomie.

  In perioada facultatii, la o zi dupa ce imi expirase abonamentul (pe care il aveam la mine, asa ca le-am aratat ca nu sunt de rea credinta) mie mi-au dat amenda pentru ca “am bani de facultate particulara” iar colegei care era la agronomie (care circula in mod regulat, “cu nasu'”, dupa cum mi-a recunoscut mai tarziu) i-au luat 20 de lei spaga, ca “n-are saraca bani, nu e nici din bucuresti…”.

  Trebuie sa stii legea mai bine ca ei, ca sa poti sa te aperi de abuzurile lor si asta nu ar trebui sa se intample intr-o tara normala. De aia nu ii iubesc oamenii. Nu pentru ca isi fac meseria. Ci pentru ca abuzeaza de ea.

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.