„Vreau să intru la facultatea X”

…Dar dacă nu intru, vreau, totuși, să fac o facultate!…

Acum că bacul a trecut cu surle și trâmbițe, cu medii mari și tot pachetul, majoritatea absolvenților urmează să treacă la o nouă etapă din viața lor și anume să intre la facultate. Pentru că, în România, universitățile au control total asupra procesului de admitere, există atât facultăți care au examen de admitere propriu-zis cât și facultăți la care admiterea se face pe bază de dosar (aka nota de la bac)

De asemenea, sunt facultăți mai căutate și facultăți mai puțin căutate, asta luând în considerație mai mulți factori. La cele mai căutate facultăți pot fi un număr mare de oameni pe loc (uneori chiar 6 sau 7), dar la facultățile cu examen de admitere nu am auzit să fie mai mulți de 3 pe loc. La polul opus sunt facultăți cu număr subunitar de candidați/loc, facultăți care ar da orice să își completeze locurile.

Ce se întâmplă dacă, totuși, ca absolvent de liceu nu intri la facultatea la care dorești? Mulți ar spune „mă duc la «rezervă»”… Dar oare, e rezerva ceea ce îți dorești de la o facultate? Nu am verificat statisticile, dar o bună parte dintre cei care nu intră la prima facultatea dorită se duc direct la a doua (sau, dacă e cazul, chiar la a treia) variantă pe care o au la dispoziție, fără să se întrebe măcar o dată „bă, e oare asta ceea ce vreau?”. Așa apar cazurile în care:

  • fie după terminarea facultății, absolvenții nu vor activa în domeniu,
  • fie încă din timpul facultății renunță și ori își reiau studiile în altă parte, ori se specializează în vreo meserie și intră definitiv pe piața muncii.

Astfel și elevii/studenții contribuie la transformarea facultăților în fabrici de diplome, studenții ocupând, de foarte multe ori, un loc pe care ar fi vrut să ajungă cineva care chiar are o pasiune în domeniu.

Vin, așadar, cu un sfat din experiența personală (deci puteți – sau nu – să-l luați în seamă): dacă nu ați intrat din prima unde ați vrut (mai ales la o facultate cu examen de admitere), mai dați-i o șansă, chiar dacă asta implică un an pe tușă, nu renunțați la ce vreți să faceți doar de dragul de a intra la facultate din prima…

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.