Referendum pentru… Perdele de fum

Și a început. Toată țara fierbe pe marginea temei referendumului aprobat în Parlament privind familia tradițională, ce va avea loc în acest weekend.

Societatea românească deja dezbinată de circul politic a început să polarizeze în jurul răspunsurilor de la referenduum și, deși abia a început nebunia, oamenii își dau unfriend pe Facebook, se adună pe grupuri de interes comun și aruncă cu rahat în celălalt grup. 

Ca să punem puțin discuția în context, Coaliția pentru Familie a strâns un număr suficient de semnături pentru a declanșa modificarea Articolului 48, Alineatul 1 din Constituția României, care sună cam așa:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

Varianta nouă ar suna așa:

Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor

Hai să vedem ce implicații are asta… 

  • Nu mai au voie persoanele gay să se căsătorească? Nu pot nici acum
  • Nu mai au voie persoanele gay sa adopte? Ba da, pot, daca adopta singuri si traiesc in concubinaj (pentru că nu există altă formă legală validă pentru ei)
  • Nu vor mai exista persoane de alte orientări decât heterosexuali în România? Era să râd!
  • Nu vor mai fi valide familiile monoparentale sau cele in care bunicii cresc copilul, etc? Nici Constituția actuală nu le validează
  • Nu vor mai fi respectate Drepturile Omului? Aici sunt nevoit să repet: ESTE FIX LA FEL din cauza legislației în vigoare

La fel, mulți vor spune că legislația se poate schimba și vor putea avea dreptul să se căsătorească. Da, dar după referendum se poate valida de către Parlament parteneriatul civil și să le dea dreptul și partenerilor civili să adopte. Iar aceste perechi de argumente-contraargumente pot continua la nesfârșit

Nu, dragilor. Referendumul nu este despre asta. Referendumul este despre validarea politică. Despre validarea puterii de influență politică a Bisericii Ortodoxe Române… BOR a pierdut foarte multă imagine în ultima vreme, iar o revalidare a Bisericii ar forța partidele să negocieze cu aceasta în vederea obținerii unei influenței politice puternice.

De ce partide atât de la putere cât și din opoziție nu sunt împotriva acestui referendum? De ce nu îi demonstrează inutilitatea? Pentru că nu vor să piardă o bună „felie” din electorat și capital politic. That’s all, folks! Nu câștigă nici cine merge, nici cine nu merge la referendum. Adevărata miză e deja câștigată de BOR, iar aprigii susținători ai „DA”-ului nu fac altceva decât să confirme asta. 

P.S. Pentru cei ce îmi vor da unfriend pe motive pur religioase îi invit să reflecteze asupra întrebării: Care sunt cele 3 virtuți morale pe care Biserica ar trebui să le promoveze?

LATER EDIT: Pentru profesorii (atât din cadrul universitar cât și din cel preuniversitar) care sugerează sau impun mai mult sau mai puțin subtil față de elevi/studenți să meargă/nu meargă la vot sau, mai grav, să voteze ceva anume, vă rog să vă dați demisia și să vă băgați părerea în… buzunar 🙂 

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.