Astrofotografie în România

Astrofotografia (nu cred că trebuie să stau să explic termenul) este o nișă a fotografiei care nu este foarte exploatată, cel puțin în zona Europei. Deși rezultatele sunt cel puțin pe placul privitorilor, nici în România nu sunt foarte mulți oameni care să se avânte în „tainele astrofotografiei”, iar stargazing-ul, ca hobby cel puțin, nu are foarte mulți adepți în țara noastră.

Lopătari, jud. Buzău

Motivul principal pentru care acest gen de fotografie nu este foarte popular este faptul că în Europa (conform darksitefinder.com) zonele cu foarte puțină poluare luminoasă (sau deloc) abia dacă există, iar asta afectează mult calitatea fotografiilor. În România, însă, povestea stă puțin diferit. 

Fiind o țară care nu se bucură de un iluminat public cu o acoperire foarte mare, cel existent având și intensitate mică, avem mai multe zone în care poluarea luminoasă fie este redusă/foarte redusă fie că aproape nu există. Iar aceste zone oferă imagini cu totul deosebite chiar și cu ochiul liber. 

Lopătari, jud. Buzău

Conform hărții de pe darksitefinder.com, zonele cele mai bune în România pentru stargazing sau astrofotografie sunt prin Munții Banatului și Carpații Occidentali, dar aproape la fel de „calitativ” este cerul și în zona Carpaților de Curbură sau nordul Orientalilor, iar BONUS, aproape toate aceste zone sunt accesibile cu mașina. 

Cer senin, lumină bună! Spor la fotografiat!

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.